Home Hoe het begon med fouten kruisweg de kern med fouten in cijfers De tol
Een helpende hand
    voor slachtoffers van medische fouten
Medische missers


Medische fouten in België


De problematiek van de medische missers is zo oud als de geneeskunde zelf. Dat er heel wat van die ongevallen voorkomen, hoeft niet te verbazen in een land waar artsen jaarlijks ruim 100 miljoen patiëntencontacten afhandelen. Veel van die slachtoffers worden nooit vergoed voor de geleden schade, gewoon omdat ze hun weg niet vinden in het medisch-juridisch labyrint waarin ze terechtkomen. En wie wél vergoed wordt, moet vaak vrede nemen met een fooi, na een jarenlange en moeizame juridische strijd. Heel wat levens raken op die manier ontwricht, niet alleen in fysiek en financieel opzicht, maar ook sociaal en psychologisch gezien.


Om het lot van die mensen te verbeteren, wil de vzw Medisch Falen hen enerzijds bijstaan met persoonlijk advies, en anderzijds ook optreden als spreekbuis en pressiegroep, om wantoestanden aan de kaak te stellen en concrete voorstellen te doen ter verbetering van de huidige situatie, zowel op medisch als op juridisch gebied.


De vzw Medisch Falen stelt uitdrukkelijk geen heksenjacht te willen organiseren tegen de medische beroepsbeoefenaars. Integendeel, we willen een open dialoog met hen aanknopen, overtuigd als we zijn dat ook zij alle belang hebben bij een maximaal voorkomen van medische fouten. De meeste zorgverleners leveren trouwens schitterend werk, en dan nog niet zelden in moeilijke of ondankbare omstandigheden. Toch zijn ook zij slechts mensen. En mensen maken nu eenmaal fouten. Wie een fout begaat, zeker als dit gevolgen heeft voor iemands gezondheid, moet die fout ook eerlijk durven toe te geven, zodat het slachtoffer kan worden vergoed.



We stellen evenwel vast dat het in dit land vaak heksenwerk is om als slachtoffer binnen een redelijke termijn een billijke schadevergoeding te krijgen. De gerechtelijke procedures zijn immers duur en tijdrovend. Kansarmen vallen dus sowieso al uit de boot